Publicatielijst

Jaarverslagen Stichting Recht en Overheid

Boom Uitgeverij bundels


Afscheidsbundel Pauline Westerman (download hier)

Pauline Westerman was, naast hoogleraar Rechtsfilosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen, jarenlang als docent en programmamanager verbonden aan de Academie voor Wetgeving en Overheidsjuristen. In die hoedanigheid heeft zij vele wetgevings- en overheidsjuristen een spiegel voorgehouden door vragen te stellen over zaken die voor rijksjuristen soms vanzelfsprekend lijken, maar dat niet altijd zijn. Dit deed zij onder andere in de onderzoeksgroep van de Academie, waarvan de leden maandelijks met elkaar in gesprek gingen over hun voorgenomen en onderhanden publicaties. Hoewel Westerman deze groep ruim achttien jaar voorzat, kwamen haar eigen artikelen nooit aan de orde. Bij het afscheid van Westerman zijn de rollen voor een keer omgedraaid en staan haar publicaties centraal.

Dit afscheidsboek bevat reflecties op vijf publicaties van Westerman over de thema’s formalisering, doelregelgeving, autonomie, rechtstheorie en wetgeving. De gekozen publicaties, verschenen in de periode 2003-2023, zijn kenmerkend voor het werk van Westerman en raken tegelijkertijd aan de praktijk van wetgevings- en overheidsjuristen. In deze bundel zijn, naast de reflecties, de artikelen van Westerman integraal opgenomen. Daarmee vormt het een bloemlezing van publicaties van Westerman die interessant zijn voor iedereen die zich bezighoudt met wet- en regelgeving, voorzien van een actuele reflectie.


Essaywedstrijd Klimaatrechtvaardigheid 2024 - Essaybundel (download hier)

Wie betaalt de rekening van het klimaatbeleid? Wie profiteert ervan? En wie heeft een stem aan tafel? Dit zijn fundamentele vragen over klimaatrechtvaardigheid. Een vraagstuk dat urgenter is dan ooit, nu de gevolgen van klimaatverandering steeds sterker merkbaar worden.

Om een platform te bieden aan de inzichten van jonge denkers, organiseerde de Academie voor Wetgeving en Overheidsjuristen in 2024 een essaywedstrijd. Studenten en promovendi werden uitgedaagd om in maximaal 1.500 woorden te reflecteren op de rol van het bestuur, de wetgever of de rechter bij het realiseren van rechtvaardig klimaatbeleid.

Deze bundel bevat een selectie van de beste essays. Samen bieden zij een breed palet aan inzichten: van het Nederlandse waterbeleid tot de rol van rechters in klimaatgeschillen, en van mensenrechten in tijden van klimaatontwrichting tot de complexe verhouding tussen Europees Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. De bundel nodigt uit tot reflectie en is een inspiratiebron voor bestuurders, beleidsmakers, juristen en iedereen die zich betrokken voelt bij de toekomst van rechtvaardig klimaatbeleid. 


Week van de Rechtsstaat 2023 - Essaybundel de weerbare Rechtsstaat (download hier)

De Academie voor Wetgeving en Overheidsjuristen heeft in het kader van de eerste Week van de Rechtsstaat een essaywedstrijd voor studenten en promovendi uitgeschreven. Zij mochten een essay van maximaal 1500 woorden insturen over het thema ’Weerbare rechtsstaat voor een veerkrachtige samenleving.’ Deze bundel bevat de volgens de jury tien beste essays. Al deze essays verschaffen, elk op hun eigen manier en over allerlei uiteenlopende onderwerpen, nieuwe inzichten over hoe onze rechtsstaat het best kan worden ingevuld. Met dank aan het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) die deze bundel financieel mogelijk heeft gemaakt.


Week van de Rechtsstaat 2023 - Bundel Wijkrechtspraak (download hier)

In de eerste Week van de Rechtsstaat organiseerde de Academie voor Wetgeving en Overheidsjuristen samen met de Hoge Raad, de Raad voor de rechtspraak en de Rechtbank Den Haag een TRIAS-symposium. Een initiatief dat voortvloeit uit het TRIAS-project, waarin mensen uit verschillende staatsmachten elkaar ontmoeten en kennis over elkaars werk en invalshoeken verwerven. In het TRIAS-symposium tijdens de Week van de Rechtsspraak stond wijkrechtspraak centraal. Een onderwerp dat de nabijheid van de rechtsstaat in de woonomgeving betreft. Veel problemen zijn immers op lokaal niveau op te lossen, door de gemeente of door de rechter.

Publicatielijst

Meer informatie?

Pauline Schuyt

prof. mr. dr. Pauline Schuyt

Rector-directeur

p.schuyt@acwet.nl
070 - 312 98 33